Fără categorie

Erbicid total – solutia impotriva buruienilor

Exista momente in care singura modalitate de a scapa de o buruiana incapatanata este sa o tratezi cu un erbicid. Erbicidele sunt substante chimice care ucid plantele sau impiedica cresterea lor.

Tipuri de erbicide

Erbicidele pot fi impartite in doua categorii principale: selective și neselective.

 • Erbicidele selective – ucid anumite tipuri de buruieni, lasand alte plante nevatamate. De obicei, eticheta de pe erbicid numeste buruienile tinta, precum si plantele de gradina care nu sunt afectate.
 • Erbicidele neselective – dupa cum spune si numele, acestea pot ucide aproape orice planta.

Erbicidele selective sunt utile in tratarea buruienilor din peluze si gradini. Erbicidele neselective faciliteaza curatarea unei zone atunci cand incepeti o noua gradina.

Cum aplic erbicidul total?

Erbicidele sunt o modalitate eficienta de a ucide buruienile, dar aceste substante chimice otravitoare pentru plante pot fi, de asemenea, extrem de periculoase pentru oameni, animale si mediu. Din aceste motive, este extrem de important sa stii cum sa aplici erbicidele totale in siguranta.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

 1. Citeste cu atentie eticheta inainte de a aplica erbicidul total. Pentru orice utilizare de erbicid total, eticheta iti va spune: scopul specific al erbicidului, nivelul de toxicitate, informatii privind siguranta erbicidului si instructiuni pentru utilizarea si depozitarea lui.
 2. Invata ce proceduri de prim ajutor sunt necesare, citind „Primul ajutor” pe eticheta pesticidului. Procedurile generale includ: In cazul contaminarii pielii, se scoate incaltamintea si imbracamintea contaminata. Se spala bine cu apa multa si sapun si se va solicita sfatul medicului. In cazul contactului cu ochii, acestia se spala imediat cu apa curata timp de cateva minute, mentinand ochii deschisi. Se va consulta un oftalmolog sau un medic daca iritatia persista.
 3. Poarta haine si echipamente de protectie mentionate pe eticheta, cum ar fi ochelari de protectie, manusi, etc. Nu spala hainele de protectie utilizate pentru aplicarea erbicidelor, cu alte rufe.
 4. Asigura-te ca ai echipamentul necesar aplicarii produsului. Acesta pot include pulverizatoare sau aplicatoare granulare.
 5. Amesteca erbicidul conform etichetei, folosind proporțiile exacte. Amesteca doar cantitatea necesara. Nu depozita mai multe tipuri de erbicide in acelasi loc. Asigura-te ca pulverizatorul e pregatit corespunzator inainte de aplicarea produsului.
 6. Alege cea mai buna zi si ora din zi. O mare parte din pericolul folosirii erbicidelor provine din zilele cu vant, care determina deriva de particule. Nu aplica niciodata erbicide cand este vânt si opreste-te daca acesta apare. Diminetile si serile sunt, de obicei, momente mai bune din zi pentru aplicarea erbicidului.
 7. Aplica erbicidul in mod continuu. Pulverizeaza astfel incat sa nu fie necesar sa mergi sau sa pasesti in zonele de aplicare.
 8. Spala-te bine dupa aplicarea produsului de indepartat buruieni. Clateste echipamentul de pulverizare si furtunurile folosite. Spala-ti imbracamintea si echipamentul de protectie. Indeparteaza-ti hainele inainte de a spala fata, mainile si corpul.
 9. Depoziteaza erbicidele in containerele originale, intr-un dulap inchis, departe de copii si animale de companie. Evita sa arunci erbicidul, cumpara doar ce ai nevoie. Daca este necesar sa arunci solutia, contacteaza un program de colectare a deseurilor.

Perioada de aplicare a erbicidului total

In mod obisnuit, gradinarii folosesc erbicide pentru a ajuta la perturbarea ciclurilor de viata ale buruienilor, mai ales atunci cand vine vorba de probleme anuale, precum buruienile de vara. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui sa aplici produsul inainte ca semintele de buruieni sa inceapa sa germineze, in general la inceputul primaverii. Poti reaplica produsul la aproximativ opt saptamani de la prima pulverizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *